Sosyal Medya

Dünya

Amerika ve Rusya’nın Kuşatması Nasıl Kırılacak?-Kenan Alpay

Muhakkak birileri çıkıp alaycı bir edayla soracaklardır; “hangi kuşatmadan bahsediyorsun arkadaş?” Oysa son derece hızlı ve yıkıcı bir biçimde Suriye üzerinden göstere göstere inşa edilen Suriye kuşatması Türkiye’nin en hayati meselelerinden biridir. Üstelik klasik bir biçimde işleyen Amerika ve Rusya arasındaki yıkıcı rekabet bu kuşatmada hem Suriyeli İslami direniş örgütlerine hem de Türkiye’ye karşı uzunca bir zamandır sıkı bir ittifaka, sağlam bir dayanışmaya evrilmiş olduğunda zorluklar katlanarak artmaktadır.



Suriye’nin hemen her bölgesini yakıp yıkmak, ÅŸehirleri köyleri kan denizine dönüştürmek hususunda Esed rejimiyle yarışan Amerika ve Rusya paralel yürüyen bir süreçte PKK-PYD marifetiyle bir kantonal bölgeyi ihya ve tahkim etmek için de yarışıyorlar. PKK/PYD’nin gerek en ağır silah sistemleriyle teçhiz edilmesi gerekse hava saldırılarıyla hâkimiyet sahasının geniÅŸletilmesi konusunda hemen her gün medyaya detaylı haberler yansıyor. Fakat bu geliÅŸmeler Türkiye’nin haberler ağında kimi zaman basit milliyetçi refleksler halinde yer tutuyor ama istisnalar dışında ciddi tahlillerin konusu olamıyor. Devlet-Hükümet nezdinde ise Avrupa’yla iliÅŸkilerden kaynaklanan gerilimli gündemlerin arasında oldukça yumuÅŸatılmış ve maalesef bir türlü karşılık bulamayan taleplerin yinelenmesinden öteye geçilemiyor. 
 
Böyle ‘Dostlar’ Düşman Başına! 
 
ABD Kongresi’nin 2001 ve 2003 yıllarında Afganistan ve Irak’ta askeri güç kullanmak üzere verdiÄŸi yetkiyi Suriye’de kullanan Pentagon’a bu hafta 30 milyar dolarlık bir ek ödenek daha tahsis edilecek. Görüşmeler sırasında Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Joseph Dunford’un PKK/PYD’nin Rusya ile iliÅŸkisine yönelik eleÅŸtirileri cevaplarken hiç sakınmadan şöyle bir cümle kurabiliyordu: “Elbette Rusya ile siyasi olarak angajman içerisinde. Moskova’da ofisleri var.” 
 
PKK’nın Rusya’yla askeri stratejik ortaklığı Amerika’yı, Amerika’yla askeri operasyonları da Rusya’yı gayet net olarak görüldüğü üzere kayda deÄŸer bir düzeyde rahatsız etmiyor. Ä°ÅŸte size görüntüleri taze bir haber: Rakka’ya yönelik operasyonun ilk adımlarından biri olarak Amerikan ordusuna ait helikopterlerle PKK/PYD Tabka Barajı çevresine konuÅŸlandırılması mesela. Mesela ‘AteÅŸkesi Ä°zleme Merkezi’nin ÅŸubesini açma bahanesiyle Afrin’de PYD’yle safları sıklaÅŸtırdıktan sonra güle oynaya ÅŸu tabloyu servis ediyordu dünyaya: Tümgeneral Andrey Lovkov liderliÄŸindeki Rus askerleri üniformalarını YPG armalarıyla donatıp ellerinde salladıkları YPJ flamalarıyla Halep’te Nevruz için halay çekiyorlar.  
 
Bu geliÅŸmelere ilaveten Afrin’den açılan bir ateÅŸ sonucu bir askerin katledilmesine yönelik DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin MüftüoÄŸlu misilleme yapılabileceÄŸi beyanına bir de Moskova’daki ofisin kapatılmasına yönelik adım atılması talebini ekliyordu ancak. Yine Amerika’nın bir gün arayla Musul’da 43 sivili, Tabka’da bir okula sığınan en az 40 sivili katlettiÄŸi haberlerini geçiyordu ajanslar. 
 
Ne yazık ki bütün bunlara raÄŸmen sadece Batı’nın deÄŸil maalesef Türkiye’nin medyası da bitmek bilmeyen ‘son dakika’ anonslarıyla Londra’daki ‘bıçaklı terör saldırısı’na odaklanmıştı. Hem de henüz Amerika ve Ä°ngiltere’nin aralarında Ä°stanbul’un da bulunduÄŸu Müslüman coÄŸrafyadan 10 ÅŸehrin havalimanlarından yapılacak transit uçuÅŸlar için ilan ettiÄŸi akıl almaz yasaklarlar eÅŸliÄŸinde. Bu kararın bahanesi olarak ‘yeni terör taktiklerini boÅŸa çıkarmak’ söylemi kullanılıyor. Ancak esas hedefin Türkiye gibi ülkelerin (THY üzerinden) sivil havacılık ve ekonomilerine vurulacak çok boyutlu düşmanca darbelerin ilk aÅŸamasını icra etmek olduÄŸu belli. Çünkü her ne kadar en büyük Ä°ngiliz hava yolu ÅŸirketleri bu kapsam dâhilindeyse de Amerikan hava yolu ÅŸirketleri için bu yasaklar geçerli sayılmayacak.
 
Mütekabiliyet Neden Unutuluyor?
 
Türkiye’nin sıkışmışlığı, müttefik saydığı ülkeler tarafından aldatılmaktan öteye açıkça çökertilmek üzere her türlü gizli-açık tehditle kuÅŸatıldığı aÅŸikâr. Lakin bu kuÅŸatmaların baÅŸarılı olacağı, Türkiye açısından kötü sonucun yakın olduÄŸu ve seçeneklerin tükendiÄŸi ÅŸeklinde yorumlanamaz. Åžam ve Hama’da Ä°slami direniÅŸ örgütlerinin bu hafta nasıl bir askeri baÅŸarılar elde ettiÄŸine bir bakalım örneÄŸin. Esed rejiminden daha çok Ä°ran, Hizbullah, Afganistan ve Pakistan’dan getirilen Åžii milislerle çarpışa çarpışa Åžam ve Hama’daki kuÅŸatmalar kırıldı, sahada ciddi kazanım ve ilerlemeler kaydedildi. EÅŸzamanlı olarak IŞİD ve PKK-PYD’yle çatışıldı. Amerika ve Rusya’nın ağır ve hiçbir kural tanımayan bombardımanlarına raÄŸmen Ä°slami direniÅŸ stratejik noktalarda hâkimiyet saÄŸladı, düşmana ciddi kayıplar verdirdi.
 
Türkiye’nin Amerika ve Rusya gibi müttefiklerine vereceÄŸi karşılığı Münbiç, Rakka, Tel Abyad veya Afrin gibi Suriye’nin kuzey bölgeleriyle sınırlı tutmakta ısrar etmesi ne akla ne de sahaya uygun düşer. Diplomaside, uluslararası iliÅŸkilerde mütekabiliyet esastır. Amerika ve Rusya’nın Türkiye’nin aleyhine olarak PKK/PYD ve Esed rejimine verdiÄŸi desteÄŸin sonuçsuz diplomatik taleplerle engellenmesi ihtimali sıfırın altındadır. Türkiye başından bu yana Amerika, Rusya ve Avrupa’nın ‘terör örgütü’ saydığı Ä°slami direniÅŸ örgütlerinden uzak durarak, onlara karşı anlamsız ve faydasız yaptırımlar uygulayarak hem ahlaken hem de siyaseten yanlış yapmıştır. Bu yanlış hızla tutum terk edilmelidir.
 
Özgür Suriye Ordusu gibi baÅŸta Ahraru’ÅŸ Åžam ve Heyet’uÅŸ Åžam olmak üzere bütün Ä°slami direniÅŸ örgütlerine ağır silahlar temin etmekten istihbarat paylaşımına deÄŸin her türlü askeri-stratejik desteÄŸi vermelidir. Fırat Kalkanı’nın önünü açmak için Suriye’deki gerçek dost-müttefik Ä°slami direniÅŸ örgütleriyle birlikte hareket etmekten baÅŸka geçerli hiçbir seçenek görünmemektedir. Åžam, Hama, Ä°dlip, Humus ve elbette ki Halep’teki direniÅŸi sahipsiz bırakmanın, yeterince sahiplenmemenin bedeli ilerleyen zamanda daha da ağır olabilir.
 
Türkiye’nin güven ve huzuru tecrübeyle sabit olduÄŸu üzere Suriye’nin güven ve huzurundan geçmektedir. Amerika ve Rusya ise Türkiye’nin güvenliÄŸini, huzurunu ve istikrarını Suriye’deki iÅŸgal ve katliamlarını derinleÅŸtirerek sabote etmekte hatta tecavüze açık hale getirmektedir.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.